Abonare Newsletter

Te rugăm să completezi câmpurile:

Prenume:
Te rugăm să îți scrii numele. Poate fi și poreclă sau cum ai dori să apari la noi.
E-mail:
Ne rugăm să completezi acest câmp!

Dacă nu bifezi căsuța, nu poți ajunge la următorul pas.
Dacă unu bifezi căsuța, nu poți merge mai departe.

REDUCERI DE SEZON și încă în plus! Click pentru detalii!


Stratul intermediar

În sistemul de echipare funcţional, stratul de bază (Base Layer) are rolul de a îndepărta transpiraţia de corp, stratul intermediar (Thermal Layer) de izolaţie termică, iar stratul exterior (Outer Shell) are rol de protecţie împotriva intemperiilor.

 

Stratul intermediar- izolaţie termică

Középső réteg

Stratul intermediar, are rolul de a reţine căldura produsă de corp asigurând în acest fel o temperatură adecvată. Pe lângă rolul de a

reţine căldura, acest strat trebuie să fie şi aerisit, ca umiditatea evaporată de pe stratul inferior să poată fi evacuată.

Aerul este cel mai la îndemână izolator termic. Din acest considerent materialele folosite în acest strat intermediar posedă o structură preponderent pufoasă pentru a putea conţine cât mai mult aer şi a fi eficient în evacuarea vaporilor. Dezavantajul acestei structuri este slaba retenţie a căldurii în condiţii de vânt, chiar dacă este vorba doar de  o adiere. Vântul pătrunde în material şi înlocuieşte stratul de aer încălzit cu cel ambiental cauzând astfel o senzaţie neplăcută de frig.

Pentru a evita fenomenul menţionat, au apărut haine care combină stratul pufos cu o membrană rezistentă la vânt. Acestea se numesc „Windstopper” şi se pot purta în vreme uscată, rece şi cu vânt chiar ca strat exterior pentru evacuarea umezelii.

Polare

Polarele sunt răspândite câtă frunză şi iarbă, şi le găsim la ora actuală pretutindeni. Din păcate şi calitatea lor este de tot atâtea feluri. Unele chiar pe umeraşele magazinelor îşi arată natura, acestea de la câteva încercări încep să aibă scame pe suprafaţă. Dacă grosimea nu este adecvată, materialul poate fi transparent. Probabil şi aceste tipuri de polare sunt mai bune decât nimic,  dar avantajele unui echipament bun, de calitate, se remarcă în folosirea îndelungată: grosime permanentă şi constantă, capacitatea de a transmite umiditatea fără a se îmbiba, spălabil de multe ori fără urme de deteriorare - numai unele produse vi le pot garanta!

Polár felső

Hainele din polar se remarcă în avantajele folosirii lor în condiţii mai reci şi umede, atunci, când materialele clasice nu mai fac faţă în a proteja purtătorul. Chiar şi ude, aceste materiale îşi păstrează în linii mari calităţile de izolare termică. Sunt ideale pentru ture sau excursii mai lungi, când trebuiesc triate bagajele pe care le poţi lua cu tine. Sunt ultra-uşoare, împachetabile uşor şi comprimabile datorită structurii pufoase, nu irită pielea, sunt uşor de curăţat şi se usucă rapid.

Avantaje:

Polarele sunt alegerea potrivită dacă este nevoie de respirabilitate şi calităţi bune de izolare în cazul unor activităţi care presupun mişcare intensivă. Se uscă mai rapid decât materialele naturale şi păstrează calităţile termice în condiţii de umiditate crescută sau transpiraţie. Gecile cu puf, sau altele, sunt recomandate în activităţi moderate, reduse sau condiţii de frig extrem.

Dezvantaje:

NU sunt recomandate la frig persistent sau la temperaturi foarte scăzute. Deşi majoritatea hainelor de polar se usucă rapid, unele tind să reţină o oarecare cantitate de umiditate. Rezistenţa la vânt este scăzută dacă nu este purtat un strat exterior, sau haina nu este prevăzută cu membrană rezistentă la vânt. Membranele care se folosesc în aceste cazuri pot limita elasticitatea materialului sau confortul.

Generalităţi:

Polarele pot fi de diferite grosimi şi greutăţi (subţire, mediu sau gros). Polarele mai groase de obicei sunt recomandate pentru medii mai reci. Printre cei mai renumiţi producători putem remarca marca Polartec®. Categoriile din gama Classic produse de acestă firmă sunt: Polartec®100- subţire; Polartec®200- mediu şi Polartec®300 – gros, aceste marcaje se regăsesc şi la alţi producători.
Unele modele de polare sunt create pentru a fi extrem de elastice (Powerstretch), altele pentru a proteja de vânt (Windstopper), pentru a oferi o oarecare protecţie la apă sau vreo combinaţie dintre cele enumerate, în funcţie de domeniul pentru care sunt destinate.

Aplicaţii recomandate:

  • excursii,
  • ture,
  • ciclism,
  • alte activităţi cu mişcare intensă sau în mediu rece moderat.

 

 

 

Materialele naturale

Bineînţeles că nu numai materialele sintetice izolează termic. Materiale ca puful sau lâna, au calităţi termoizolatoare extrem de bune. Pulloverele de lână (în special  Produsele noi Icebreaker din lână Merinos) sunt moi şi oferă confort termic ridicat conferind o senzaţie plăcută chiar şi în condiţii puţin umede. În frig extrem, alegerea ideală este geaca de puf, care are cele mai bune calităţi de termoizolare în raport cu greutatea şi este foarte comprimabilă. Dezavantajul pufului este pierderea calităţilor în caz de umiditate. Hainele de puf trebuie să le păstrăm mereu uscate.

Alte materiale sintetice

Sunt materiale din fibre sintetice asemănătoare pufului sau combinaţii de materiale şi straturi care deasemenea pot fi o alegere optimă. Avantajele lor sunt: rezistenţa la umiditate şi păstrarea calităţilor de termoizolare. Dacă se umezesc, se uscă rapid, dar respirabilitatea, greutatea şi faptul că sunt mai puţin comprimabile sunt dezavantaje concrete faţă de puful natural. Excepţie fac materialele cum ar fi Primaloft, care se apropie în caracteristici de echivalentul lor din puf.

© 2021 - Mountex SRL în colaborare cu Mountex Kft. Toate drepturile rezervate. Pagină dezvoltată de H3 Informatikai Kft. Conținutul acestei pagini este proprietatea intelectuală a dezvoltatorilor și nu se poate utiliza nici în formă scrisă, nici online, fără acordul acestora.

RO / HU / SK