Abonare Newsletter

Te rugăm să completezi câmpurile:

Prenume:
Te rugăm să îți scrii numele. Poate fi și poreclă sau cum ai dori să apari la noi.
E-mail:
Ne rugăm să completezi acest câmp!

Dacă nu bifezi căsuța, nu poți ajunge la următorul pas.
Dacă unu bifezi căsuța, nu poți merge mai departe.

REDUCERI DE SEZON și încă în plus! Click pentru detalii!


In memoriam Sárközy András

Sárközy András

Sárközy András, fondatorul Mountex în data de 18 aprilie 2020 și-a luat rămas bun de la noi

A fost un excelent cățărător, om de afaceri și prieten.
S-a simțit cu adevărat acasă doar în natură. Pentru el comunitatea a însemnat totul, a fost plin de viață, umor și o sursă inepuizabilă de idei, cu care i-a ajutat pe toți prietenii din jur.

Pagina va fi actualizată periodic

Sárközy András

Sárközy András, fondatorul Mountex în data de 18 aprilie 2020 și-a luat rămas bun de la noi

A fost un excelent cățărător, om de afaceri și prieten.
S-a simțit cu adevărat acasă doar în natură. Pentru el comunitatea a însemnat totul, a fost plin de viață, umor și o sursă inepuizabilă de idei, cu care i-a ajutat pe toți prietenii din jur.

Pagina va fi actualizată periodic


Sárközy Mihály | aprilie 2020. 

Mountex

Ca primul născut din familie, toată viața mi-a fost definită de Mountex și ieșirile în natură. Ca și copil, am avut o casă la țară unde ultima cameră era atelierul unde mama fabrica polare și săculeți de magneziu din material importat din Cehoslovacia. Pentru mine a fost un extraordinar teren de joacă, plin de culori și mirosuri de material. Până în ziua de azi am pulover de polar cusut de mama pentru tata, cu croiul realizat în stilul polarului Patagonia Snap-T. Au fost zile întregi când tata dispărea, și când apărea cu Wartburgul său combi, acesta era îndesat cu cordeline butelii de gaz, pioleți sau alt echipament de escaladă. De nenumărate ori am auzit povestea pe care o spunea tata, că la un moment dat, venind acasă din Cehoslovacia noaptea, cu partenerul său de afaceri de atunci, István, au intrat într-un șanț pentru a putea evita un tractor neiluminat aflat pe mijlocul drumului.

Primul magazin a fost într-un beci semicentral de 10 metri pătrați în Budapesta, pe strada Lónyai, unde tata stătea să vândă de două ori pe săptămână după amiaza lucrurile cusute și cumpărate de peste graniță.

Primul magazin adevărat a fost mai central, unde ne jucam și în timpul zilei cu fratele meu Borisz. Era un loc de joacă plin de adulți, care toți stăteau acolo pentru distracția noastră - așa credeam noi atunci. În acest magazin, aveam deja bocanci La Sportiva și primele produse de pe piața internațională.

În al doilea magazin, am avut și muzică, mergea un casetofon cu ”noutăți”, Manu Chao și ceva Jazz.

La un moment dat plimbându-mă seara cu tata, m-a întrebat dacă ar merita să deschidă încă un magazin, că asta îl preocupa de ceva vreme. Habar nu am avut ce să răspund, dar acesta s-a dovedit a fi ulterior magazinul central de pe strada Váci, deschis în anul 2000. Celelalte magazine, deja le-am construit împreună.

Tata a fost dur în afaceri dar corect. Întotdeauna s-a pregătit pentru ce e mai rău și a încercat să fie mereu cu doi pași în fața evenimentelor din jurul său. Nu prea a fost motivat de bani, ci mai degrabă de provocări. Creșterea naturală a unei afaceri și echilibrul între muncă și hobby-uri a fost aspectul prioritar. Toți îl cunoșteau din regiune care activau în acest nou domeniu numit ”Outdoor”.

Am lucrat 14 ani împreună, cred că am avut cel mai bun învățător posibil.

Iubirea de natură

Tata și-a petrecut tot timpul liber în natură. În anii de tinerețe pentru el însemna totul, dacă putea să fie undeva pe stâncă. Colegii de coardă i-au dat porecla Sharky. De atunci și până azi, toți prietenii și cei care au avut legătură cu el ca și sportiv, așa îl numeau. Iubea să cutreiere păduri, să doarmă sub cerul liber, să culeagă ciuperci, să meargă cu bicicleta, cu kayacul sau cu canoe.

Mai demult mereu am fost pe drum la vâslit. Am vâslit pe toate râurile din țară și pe râurile majore din Europa mâncând dimineață mămăligă cu gem și biscuiți. Dormeam cu el sub cerul liber și până în ziua de azi, acest lucru mă face să mă simt confortabil oriunde aș campa.

Când a început să alerge, încă nu exista conceptul de alergare montană. Întotdeauna alerga prin pădure, niciodată nu a utilizat busolă, GPS sau alte instrumente. Nu a înțeles nicioată de ce trebuie așa tam-tam mare cu acelea. La vârsta trecută de 40 ani a început pescuitul la muscă pe ape repezi. Yvon Chouinard, fondatorul Patagonia l-a inspirat. Chiar și după ce s-a îmbolnăvit, pescuitul îl liniștea.

Este incredibil că s-a dus, luptându-se cu o boală incurabilă, după ce toată viața i-a fost orientată spre mișcare și natură. Până în ultimul moment a fost plin de viață și umor. Chiar și în ultimele zile s-a urcat pe bicicletă. Nu va fi uitat niciodată.


Rácz Zsolt , Aprilie 2020

Alpinism și escaladă

A fost un alpinist ambițios în tinerețe. De la începutul anilor '80 a fost unul din motoarele cercurilor de alpinism. A contribuit la numeroase școli de escaladă din Ungaria. În România a fost printre cei care au promovat escalada sportivă ”la liber” și făceau trasee de dificultate IX și chiar peste. În Cheile Turzii se leagă o zonă întreagă de escaladă de numele lui, și a deschis trasee în mai multe locuri.

A fost printre primii din Ungaria care și-au încercat norocul și s-au dus cap în turnurile de nisip ale parcului Național Sächsische Schweiz din estul Germaniei, de dificultate VIIIa - IX. Experiența acumulată aici i-a fost de mare ajutor apoi în -traseele Alpilor Orientali și în Dolomiți, în rute clasice renumite ca și Bayrischer Traum, Moderne Zeiten sau creasta Klin.

A fost întotdeaun încântat, dacă putea să combine expedițiile de escaladă cu aventuri complexe de călătorie. A fost printre primii din Ungaria care s-a aventurat în renumitul Yosemite,  pe la sfârșitul anilor '80. I-a fost un vis să privească în jur după ce escaladează El Capitain sau să descopere locuri neatinse din Patagonia unde a organizat de mai multe ori grupuri mai numeroase cu tematică de escaladă.

În anii '90 i-a luat din ce în ce mai mult din timpul liber administrarea magazinelor și a început să dezvolte o altă viziune, un panou de escaladă în interior. Prima sală din Budapesta, numită Vertigo, a fost mult înaintea formelor, traseelor și detaliilor din alte săli de pe vremea respectivă. Din păcate proiectul ”Vertigo II” a rămas doar în planuri, fiindcă hala unde trebuia să fie construită sala a fost nivelată pentru construirea unui supermarket. Nu s-a lăsat învins, a făcut loc ]n magazin pentru sală de bouldering, așa s-a înființat sala ”Mountex Boulder” de pe strada Váci în ”Casa Mountex” cum e cunoscută până azi. O creație interesantă din sala respectivă era așa numitul „Meteorit” din mijloc. Este amintit de mulți cățărători că era o capodoperă.

András a fost întotdeauna în grupul celor care s-au descurcat în regim propriu în privința bugetului. Nu a cerut niciodată sponsorizare pentru aventurile sale. Făcea tot ce putea doar pentru plăcerea și pasiunea sa.

© 2021 - Mountex SRL în colaborare cu Mountex Kft. Toate drepturile rezervate. Pagină dezvoltată de H3 Informatikai Kft. Conținutul acestei pagini este proprietatea intelectuală a dezvoltatorilor și nu se poate utiliza nici în formă scrisă, nici online, fără acordul acestora.

RO / HU / SK